Kokoelmat

Emil Cedercreutzin museon kokoelmien sisältö

Emil Cedercreutzin museon keskeisimmät kokoelmat ovat kulttuurihistorialliset säätyläiskulttuuria valaiseva Harjulan koti-irtaimisto ja maaseutukulttuuriin liittyvä Maahengen temppelin kokoelma sekä taidemuseon Cedercreutzin oman tuotannon- ja aikalaistaiteen kokoelmat.

Museon kokoelmat on jaettu neljään kokoelmaryhmään, jotka ovat taidekokoelma, kulttuurihistoriallinen kokoelma, av-materiaalikokoelma ja arkistokokoelma.

Taidekokoelma

Taidekokoelma sisältää Emil Cedercreutzin oman tuotannon- ja hänen jäämistönsä taidekokoelmat, Satakuntalaisen taiteen kokoelman sekä taidekokoelmaan kartuntana tulleet työt. Harjavallan kaupungin taidehankinnat (KTH) eivät kuulu museon kokoelmiin.

Kokoelmiin kuuluvat taiteilijat löytyvät tästä linkistä.

Exlibris

Kokoelmaan on tallennettu sekä satakuntalaisten tekijöiden että satakuntalaisille henkilöille omistettuja kirjanomistajamerkkejä.

Juliste

Kokoelma sisältää sekä museolla että Harjavallassa järjestettyjen tapahtumien ja näyttelyiden julisteita. Näiden lisäksi kokoelma sisältää niiden museonäyttelyiden julisteita, joissa museomme kokoelmat ovat olleet esillä.

Maalaus, piirros, grafiikka

Kokoelma sisältää Emil Cedercreutzin oman tuotannon ja hänen jäämistönsä taidekokoelmat, jossa merkittävänä kokonaisuutena Cedercreutzin ystävän Verner Thomen töitä. Kokoelma sisältää myös Satakuntalaisen taiteen kokoelman sekä otoksen harjavaltalaisten koululaisten piirustuksista: Harjavallan lukion III luokan oppilaiden työt 1979, Harjavallan vanhoja puutaloja; Harjavallan nuorisolautakunnan kuvataidekerho 1981, erilaisia aiheita; Vinnarin kuvataidekerhon lapset 1979–1980, erilaisia aiheita. Lisäksi kokoelmaan kuuluu Pertti Ala-Outisen lahjoittama kokonaisuus Lasten taide.

Painokuva

Kokoelma sisältää Emil Cedercreutzin hankkimien taiteilijoiden painokuvat.

Siluetti

Kokoelman pääpaino on Emil Cedercreutzin siluettituotannossa ja muun muassa merkittävässä Kalevala-sarjassa. Kokoelmaan kuuluu myös sekä suomalaisten että ulkomaalaisten siluettitaiteilijoiden lahjoituksena tulleita töitä, kuten kiinalaisen paperinleikkaustaiteen mestarikäsityöläisen Zhang Hgewin koulukunnan työt.

Veistos, reliefi, mitali

Kokoelman pääpaino on Emil Cedercreutzin veistostuotannossa. Kokoelma sisältää myös Cedercreutzin aikalaiskuvanveistäjien tuotantoa. Näistä eniten on Cedercreutzin opettajan ja ystävän Viktor Malmbergin tuotantoa.

Emil Cedercreutz, Aurinkokellon luona, 1911

Kulttuurihistoriallinen kokoelma

Kulttuurihistoriallinen kokoelma käsittää säätyläiskulttuuria valaisevan Harjulan koti-irtaimiston, maaseutukulttuuriin liittyvän Maahengen temppelin kokoelman sekä vaunu- ja ajokalukokoelman. Kokoelmaan kuuluu myös Harjavallan paikallishistoriaan liittyvä Harjavalta-kokoelma (H.) sekä postikorttikokoelma (PK.).

Postikorttikokoelma (PK.) sisältää Cedercreutzin tuotannosta kuvitetut lähinnä siluetti- ja veistosaiheiset kortit, Cedercreutzin itsensä saamat niin sanotut jäämistössä olevat kortit, Harjulan Killan tuottamat kortit, Harjavalta-aiheiset kortit sekä lahjoituksena tulleet postikortit.

AV-materiaalikokoelma

Kokoelmaan on keskitytty keräämään Emil Cedercreutzin elämään ja elämäntyöhön sekä Harjavallan paikallishistoriaan liittyvää aineistoa. Kokoelma sisältää seuraavat aineistot: valokuvat ja negatiivit, diapositiivit, kaitafilmit ja videot, kartat, kuvalaatat, ääninauhat, CD:t ja DVD:t.

Arkistokokoelma

Kokoelman pääpaino on Emil Cedercreutzin arkistojäämistössä, Aina Lähteenojan Cedercreutzin koskevassa arkistojäämistössä sekä Cedercreutzia ja Emil Cedercreutzin museon toimintaa koskevassa lehtileikearkistossa. Cedercreutzia koskeva lehtileikearkisto on koottu aikajärjestyksessä vuodesta 1899 1950-luvulle saakka.

Kokoelmaan kuuluu myös museon toimintaan ja kokoelmiin liittyvää aineistoa, Harjavallan paikallishistoriallista aineistoa sekä satakuntalaisia taiteilijoita koskevaa aineistoa.