Kuva © Pasi Annala

Valokuva Aina Lähteenojasta

”Vapaaherra Emil Cedercreutzille, Ilmilinnan ja Harjulan isännälle, 30.8.1919.
Kauniissa ja vieraanvaraisessa kodissanne vietettyjä hetkiä muistellen,
Aina Lähteenoja.”

Näillä sanoin on viestinsä Emil Cedercreutzille kirjoittanut yllä olevan valokuvan taustaan historiantutkija, kirjailija ja kansanedustaja Aina Lähteenoja vuonna 1919. Elokuun esineenä esittelemme teille tämän Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin ja Harjulan taiteilijakodin esineistöön kuuluvan kehystetyn valokuvan, joka on päätynyt Cedercreutzin omistukseen kiitoksena Harjavallassa hänen luonaan vierailulla käyneeltä Aina Lähteenojalta. Lähteenojan päässä oleva seppele viittaa hänen valmistumiseensa maisteriksi vuonna 1919. Valokuva on hyväkuntoinen, mustavalkoinen kehystetty pöytäkuva, joka kooltaan on 13,5 cm x 25 cm.

Lähteenojan tuohon aikaan vieraillessa Harjavallassa oli taiteilijakoti Harjula vielä paikassaan varsin uusi kokonaisuus: Cedercreutz oli pystyttänyt talonsa joenrannan kauniille törmälle vuonna 1914. Alun perin Eurasta kotoisin ollut Lähteenoja ja Cedercreutz olivat pitkäaikaisia ystäviä ja heitä yhdisti muun muassa kiinnostus museotyöhön. Kuukauden esineenä oleva valokuva sijaitsee Harjulan punaisen salin flyygelin päällä. Seuranaan sillä on joukko muita valokuvia, joissa esiintyvät muun muassa taiteilijan sukulaiset ja perhepiiri sekä eri aloja edustavat taiteilijaystävät.

Lähteenojan tavoin moni muukin Cedercreutzin aikalaisystävä saattoi poiketa vierailulle vieraanvaraisena isäntänä tunnetun Emil Cedercreutzin luona. Itse Cedercreutz kuvailee kotinsa tunnelmaa näin: ”Se on matalakattoinen ja kodikas, ja ”ystäviä on, jotka kurkkivat sisään”, kuten laulussa sanotaan. Vieraskirjassani lienee jo yli kolmetuhatta nimeä. Kaupunkien välisen autotien varrella sijaitsevana se on sopiva paikka sille, joka pitää vierailuista, ja minä olen niistä aina pitänyt.” (Emil Cedercreutz 2006 (1939): Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää)

 

Lähteinä käytetty:

Cedercreutz, Emil 2006 (1939). Yksinäisyyttä ja ihmisvilinää. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. 6. painos. s. 253.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.