Helmikuu 2014
Jäätelökone
Helmikuun kuukauden esineenä esittelemme teille kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) taiteilijakodin Harjulan esineistöön kuuluvan jäätelökoneen. Kuvan jäätelökone kuuluu taiteilijan jäämistöön.
Esine koostuu kahdesta sisäkkäisestä lieriön muotoisesta säiliöstä, joista ulompi on jääsäiliö ja sisempi on kannellinen jäätelösäiliö. Sisempi säiliö ja sen sisältämä jäätelöseos saatiin pyörimään esineen kammesta pyörittämällä. Kotijäätelön valmistamisen vaiheita kuvataan teoksessa Suomalainen jäätelökirja (1989):
”Jäätelön ystävien ei enää tarvitse jäädä nostalgian varaan isoäidin kertoessa, kuinka ennen vanhaan tehtiin kotijäätelöä. Sehän oli niin herkullista, että lapset odottivat jäätelöntekoa koko viikon. Työtä siinä kuitenkin riitti. Käsin veivattavan jäätelökoneen ympärille piti hankkia paljon jäitä, vieläpä suolalla vahvistettuja, sulamisen estämiseksi. Konetta veivattiin vuoron perään ja jäätelömassan sakeutumista seurattiin tarkkaan. Jäätelönvalmistus vei kauan, mutta niin suuren palkkion vaivasta kaikki saivat, että vieläkin isoäidin tarinoiden ympärillä leijuvat mystiset tunnelmat.”[1]
Kuvan jäätelökone on korkeudeltaan 27 cm ja halkaisijaltaan noin 20 cm. Materiaaliltaan jäätelökone on tinattua rautapeltiä.
Lähteinä käytetty:
[1] Haimila, Kirsti & Laitinen, Jaana & Lundell Anna-Liisa (1989). Suomalainen jäätelökirja. Porvoo: WSOY. S. 64.
Emil Cedercreutzin museon arkisto.