Tammikuu 2015
Juustokehä
Emil Cedercreutzin museon tammikuun kuukauden esine on Maahengen temppelin perusnäyttelyyn ja kokoelmaan kuuluva juustokehä.
Juustokehä eli juustomuotti on puusta valmistettu esine, jota on käytetty työvälineenä kehäjuuston valmistamisessa. Juustoaines sijoitettiin muottiin painon alle. Työvaiheen aikana ylimääräinen neste valui pois kehän kulmissa sijaitsevista valutusrei’istä. Muotteja oli erikokoisia: suurissa muoteissa voitiin valmistaa juustoja suuremmalle väkimäärälle yhteiseen pöytään ja pienemmissä muoteissa valmistettiin esimerkiksi vuohenjuustoja sekä pieniä kehäjuustoja.
Juustomuotteihin veistettiin usein erilaisia kuviointeja, joiden tarkoitus oli muodostaa koristekuvioita ja -painanteita juuston pintaan. Kuviot saattoivat myös tuotteen myymisen yhteydessä toimia tavaramerkkinä, jos ne sisälsivät esimerkiksi juuston valmistaneen talon puumerkin. Tammikuun kuukauden esineenä oleva muotti on veistetty yhdestä puusta. Sen reunojen korkeus on 6,5 cm ja sivujen pituudet ovat 25 cm ja 21 cm.
Erilaisiin juustomuotteihin pääset lähempää tutustumaan vierailemalla Emil Cedercreutzin museon kansatieteellisessä Maahengen temppeli -perusnäyttelyssä. Tervetuloa!
Lähteinä tekstissä käytetty:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.
Kava, Ritva & Nordberg, Henri & Venho, Tuulevi (toim.) (1995). Maahengen temppeli. Opas maaseudun entisaikain elämänmenon tuntemiseen. Toimittaja: Venho, Tuulevi. Emil Cedercreutzin museon julkaisuja 6. Kokemäki: Harjulan Kilta ry. s. 65.
Vuorela, Toivo (1979). Kansanperinteen sanakirja. Porvoo: WSOY. s. 116.
Vuorela, Toivo (1975). Suomalainen kansankulttuuri. Porvoo: WSOY. s. 269-270.