Sirkushevonen, Emil Cedercreutz, 1946. Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Sirkushevonen, Emil Cedercreutz, 1946. Kuva © Emil Cedercreutzin museo

Sirkushevonen

Emil Cedercreutz, 1946

Viime vuosina Emil Cedercreutzin museon ympäristöön on pystytetty useita pronssiin valettuja kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) veistoksia. Teokset ovat osa alueelle rakentuvaa veistospuistoa. Kokonaisuuden tarkoituksena on tuoda monipuolisen kuvanveistäjän kauneimpia ja onnistuneimpia teoksia kävijöiden nähtäville museon luonnonkauniissa joenrantamaisemassa. Veistospuisto on Emil Cedercreutzin säätiön hallinnoima hanke, jonka suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto MA-arkkitehdit. Valmistuessaan puisto tulee sisältämään noin kaksikymmentä Cedercreutzin veistosta ja samalla se muodostaa taiteilijan tuotantoa esittelevän ainutlaatuisen näyttelyn museon ympäristöön.

Emil Cedercreutzin museo on esitellyt viime vuosina kuukauden esine -sarjassaan veistospuistoon pystytettyjä teoksia. Heinäkuussa 2017 vuorossa on puiston uusin tulokas, kesäkuun lopussa museon etupihalle pystytetty Emil Cedercreutzin Sirkushevonen (1946). Suurikokoinen teos kuvaa lähes luonnollisessa koossa olevaa hevosta, jolla on päässään ja selässään koristeina töyhtöt. Emil Cedercreutzin Sirkushevonen löytyy myös Raumalta Tekkalan puistosta. Emil Cedercreutzin säätiö valatti teoksen pronssiin vuonna 2009 ja lahjoitti sen Rauman kaupungille. Harjavaltaan museon pihamaalle pystytetty veistos on toinen uusintavalos Sirkushevosesta. Alkuperäinen veistos on valmistunut vuonna 1946. Teos ilman kivijalustaansa on kooltaan 280 x 320 x 75 cm.

Sirkushevoseen ja muihin veistospuiston hienoihin teoksiin pääset tutustumaan museokäyntisi yhteydessä. Veistospuistosta on myös saatavilla kartta, jonka avulla pääset tutustumaan puiston teoksiin museon ympäristössä. Maksuttomia karttoja on jaossa museon asiakaspalvelussa. Tervetuloa viettämään kesäpäivää veistospuistoon!

 

Lähteinä käytetty:

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 56, 60.

Emil Cedercreutzin museon arkisto.