Emil Cedercreutzin exlibris-merkki

Mukavaa heinäkuuta, museon ystävät!

Viime kuussa Emil Cedercreutzin museon kuukauden esine -sarjassa esiteltiin kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) kirjallista tuotantoa, joka on nähtävillä museon uudistetussa Elämänkerta-näyttelyssä. Nyt heinäkuussakin palaamme hetkeksi Elämänkerta-näyttelyyn, josta myös heinäkuun kuukauden esine on löydettävissä. Heinäkuun kuukauden esineenä Emil Cedercreutzin museo esittelee yleisölle Emil Cedercreutzin exlibris- eli kirjanomistusmerkin, joka on näyttelyssä nähtävillä kuvassa olevan kirjan kannessa.

Exlibris on kirjan alkulehdille liimattava merkki, joka kertoo kirjan omistajan. Exlibris-nimi tulee alun perin latinan kielestä. Kirjanomistusmerkkien käyttäminen juontaa juurensa kauas historiaan. Kirjanomistusmerkki on usein omistajalleen tärkeistä aiheista muotoiltu taideteos pienessä koossa. (Lähteet: https://kirjoittaminen.fi/exlibris/ ja Turun yliopisto: https://utuguides.fi/c.php?g=668779&p=4745657)

Kuvassa olevassa Emil Cedercreutzin exlibris-merkissä luonnollisesti tärkeässä roolissa on taiteilijan lähes elämänmittainen rakas harrastus ja työ, siluettitaide. Emil Cedercreutz kuuluu tunnetuimpien suomalaisten siluettitaiteilijoiden joukkoon. Nuori Emil leikkasi ensimmäiset siluettinsa jo lapsena, mutta siluettitaide muodostui hänelle rakkaaksi harrastukseksi ja myöhemmin myös työksi koko hänen elämänsä ajaksi. Taiteilija kuvitti siluetein omaa kirjallista tuotantoaan, mutta myös muiden kirjailijoiden teoksia ja aikakauslehtiä.

Voit tutustua kuvassa olevaan exlibrikseen museokäynnilläsi. Museo on avoinna ti-pe ja su 11-18 ja la 11-16. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:

Kirjoittaminen.fi-sivusto: https://kirjoittaminen.fi/exlibris/

Turun yliopiston verkkosivu: https://utuguides.fi/c.php?g=668779&p=4745657

Emil Cedercreutzin museon arkisto ja kokoelmatiedot.

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos.

Vilppo, Marja-Liisa 1997 (1979). Emil Cedercreutz siluettitaiteilijana. Teoksessa: Venho, Tuulevi (toim.) 1997. ”Saatan sun omille maille”. Emil Cedercreutzin siluettikuvitusta Kalevalan jakeisiin. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 11. Harjavalta: Emil Cedercreutzin museo. Uudistettu painos.

Kuva: Emil Cedercreutzin exlibris -kirjanomistusmerkki. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Kuva: Emil Cedercreutzin exlibris -kirjanomistusmerkki. Kuva: Emil Cedercreutzin museo.