Palmettiryijy

Mukavaa syyskuuta museon ystäville!

Syyskuussa Emil Cedercreutzin museo esittelee yleisölle ajankohtaisen ja hienon esineen Maahengen temppelin kansatieteellisestä esinekokoelmasta.

Kysymyksessä on vuonna 1799 valmistettu palmettiryijy, joka kuuluu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879-1949) keräämään 67 ryijyn kokoelmaan. Tämä suorakaiteen muotoinen ryijy on tehty pellavaloimeen ja sen nukka on villaa. Ryijyn keskialan reunoja koristavat punaiset palmetit. Kaunis tekstiili sisältää laajan kirjon erilaisia värejä. Ryijy on ikäänsä nähden erittäin hyväkuntoinen.

Mutta mikä tästä yli 200 vuotta vanhasta esineestä tekee juuri nyt ajankohtaisen? Vastaus löytyy museossa parhaillaan avoinna olevasta vaihtuvasta näyttelystä ”Sensitiva – Kommentteja kokoelmaan”. Museon perusnäyttelytiloihin levittäytyvä näyttely on kolmen kuvataiteilijan, Lauri Ainalan, Dzamil Kamangerin ja Kalle Hammin yhteisnäyttely, jossa nykytaiteilijoiden teokset kohtaavat Emil Cedercreutzin elämäntyön. Kuvan palmettikuvioitu ryijy on inspiroinut näyttelyn taiteilijoista Dzamil Kamangeria, joka helmikutoi oman versionsa museon kokoelmaan kuuluvasta ryijystä. Kamagerin upea helmityö on nähtävissä museon Maahengen temppelin perusnäyttelyssä tämän ryijyn läheisyydessä.

Kuukauden esineen pääset näkemään vierailemalla Maahengen temppeli -perusnäyttelyssä Emil Cedercreutzin museossa. Ryijy on pysyvästi esillä, mutta Dzamil Kamangerin kutoma helmityö on esillä Sensitiva-näyttelyssä 12.1.2025 saakka. Tervetuloa!

 

Lähteinä käytetty:
Emil Cedercreutzin museon arkisto.
Kalle Hamm: Sensitiva-näyttelyn tekstit.

Kuva ryijystä

Kuva: Elina Lähteenmäki / Emil Cedercreutzin museo.