Tiistaina 5.11.2024 harjavaltalaisen Emil Cedercreutzin museon Ilmari-salissa yleisölle avautuu talvikauden vaihtuva näyttely, joka tuo nähtäville kuratoidun kokonaisuuden mielenkiintoisia yksittäisiä esineitä yksityishenkilöiden ja -kotien kokoelmista sekä tarinoita näiden aarteiden taustalta. Kotien aarteiden lisäksi esillä on myös museon kokoelmien harvemmin esillä olleita helmiä. Näyttelyn on kuratoinut Emil Cedercreutzin museon amanuenssi Satu Tenhonen.
Paikallisen yhteisön kanssa yhteistyössä toteutettu näyttely Kotien ja museon aarteita on jännittävä kurkistus kotien merkityksellisten esineiden maailmaan. Ensi sijassa esillä oleva kokonaisuus esittelee yksityishenkilöiden ja kotien aarteita, mutta mukaan näyttelyyn tulee myös yksittäisiä helmiä museon kokoelmien kätköistä. Näyttelyn esineistön kokoamiseksi museo järjesti elo-syyskuussa 26.8.-19.9.2024 reilun kolmen viikon mittaisen esinekeräyksen, jossa paikallisväestöä pyydettiin ehdottamaan ja tuomaan lainaksi näyttelyyn kotiensa rakkaita esineitä.
Esineistöä kertyi lyhyessä ajassa monipuolisesti. Näyttelyn esineet ovat peräisin Satakunnan alueelta ja pääasiassa Harjavallassa, sen naapurikunnissa sekä Porissa asuvilta esineiden lainaajilta. Myös ajallisesti näyttelyn sisältö on monipuolinen, sillä se käsittelee useita eri aikoja historiassa. Suurin osa esineistöstä on peräisin 1950-luvun jälkeiseltä ajalta, mutta mukaan on saatu myös upeita vanhempia aarteita. Museo oli keräyksessä kiinnostunut erityisesti esineistöstä, jotka oli mahdollista sijoittaa vitriinipöytiin tai laittaa esille näyttelyyn sellaisenaan ilman vitriiniä. Esine ja tarina oli mahdollista laittaa esille myös anonyymisti, jos omistaja niin toivoi.
Näyttelyn kuraattori, museoamanuenssi Satu Tenhonen kertoo esineistön keräämisestä sekä näyttelyn aiheesta: ”Keräämällä toteutetut museonäyttelyt ovat kiinnostavia ja arvotuksellisia, sillä koskaan emme voi tietää ennalta, millaisia aarteita ihmiset voivat tarjota lainaksi näyttelyyn. Aarteilla emme esineiden keräämisessä tarkoittaneet rahallisesti arvokasta esineistöä, vaan ennen kaikkea omistajalleen merkityksellistä, tärkeää tai rakasta esinettä, jonka yhteydessä olennaista oli tarina. Esine saattoi olla vaikka Kreetan rannikolta lomamatkalla poimittu kivi, isän veistämä puulelu lapsuudesta, ykkösluokalla saatu Aapinen tai ala-asteella täytetty ystäväkirja merkintöineen. Tärkeää meille oli, että lainaaja kertoi esineestään meille kirjoitetussa muodossa tarinan, jonka saimme asettaa näyttelyyn esille kertomaan sen merkityksestä hänelle.”
Esinekeräyksen myötä samalla kerätyt tarinat tekivät vaikutuksen: ”Selvästi aiheesta innostuttiin ja saimme kunnian asettaa esille hyvin monipuolisen kokonaisuuden paikallisten ihmisten aarteita. Paljon museolle lainattiin myös sellaisia esineitä, mitä en ennalta osannut aavistaa. Koskettavinta on ollut kuulla viime viikkoina esineisiin liittyviä tarinoita, jotka ovat johdattaneet ihmisten henkilökohtaisen elämän merkittäviin hetkiin ja tilanteisiin. Tarinat ovat vieneet toisiin maailmoihin, liikuttaneet ja nostaneet hymyn huulille. Olen saanut kuulla, miten Pauligin autokortteja lapsuudestaan asti keräilleeltä herralta puuttuu hienosta keräilykansiostaan enää kaksi korttia ja miten näyttelyssä esillä olevassa kauniissa kastemekossa on kastettu lukemattomat saman suvun edustajat, sekä miten merkityksellinen ja tärkeä lapsuuden hetki oli saada joululahjaksi Commodore 64 -tietokone 1980-luvun puolivälissä. Olen kiitollinen esineitään lainanneille kohtaamisistamme ja heidän hienoista tarinoistaan. Nyt näyttelyn avautuessa toivon, että museovieras voi meillä käydessään jättää arjen kiireet hetkeksi taa ja sukeltaa tähän aarteiden maailmaan”, Satu Tenhonen toteaa.
Kotien ja museon aarteita -näyttely on esillä Emil Cedercreutzin museossa 12.1.2025 saakka. Tervetuloa!
Lisätiedot:
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.
Esinekeräys Emil Cedercreutzin museon talvikauden näyttelyyn alkaa ma 26.8.2024
Tulevana talvena 5.11.2024 harjavaltalaisessa Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu talvikauden vaihtuva näyttely, joka tuo nähtäville kuratoidun kokonaisuuden mielenkiintoisia yksittäisiä esineitä yksityishenkilöiden ja -kotien kokoelmista sekä tarinoita näiden aarteiden taustalta. Näyttelyn esineistön kokoamiseksi museo järjestää elo-syyskuussa 2024 esinekeräyksen, joka alkaa maanantaina 26.8.2024 ja päättyy syyskuun puolivälin jälkeen 19.9.2024. Museo pyytää paikallisyhteisön jäseniä ottamaan museolle yhteyttä omasta rakkaasta esineestään, jonka henkilö haluaisi lainata maksuttomasti Kotien ja museon aarteita -näyttelyyn ajalle 5.11.2024-12.1.2025 museon Ilmari-salissa.
Paikalliselle yhteisölle suunnattu ja sen kanssa yhteistyössä toteutettava esinenäyttely Kotien ja museon aarteita on jännittävä kurkistus kotien merkityksellisten esineiden maailmaan. Ensi sijassa esille tuleva kokonaisuus esittelee yksityishenkilöiden ja kotien aarteita, mutta mukaan näyttelyyn tulee myös helmiä museon kokoelmien kätköistä.
Näyttelyn kuraattori, Emil Cedercreutzin museon amanuenssi Satu Tenhonen kertoo näyttelyn ideasta: ”Keräämällä toteutetut museonäyttelyt ovat aina kiinnostavia ja arvotuksellisia, sillä koskaan emme voi tietää ennalta, millaisia aarteita ihmiset voivat tarjota meille lainaksi näyttelyyn. Aarteella emme tarkoita rahallisesti arvokasta esineistöä, vaan ennen kaikkea omistajalleen merkityksellistä, tärkeää tai rakasta esinettä, jolla on tarina – se voi olla vaikka Kreetan rannikolta lomamatkalla poimittu kivi, isän veistämä puulelu lapsuudesta, ykkösluokalla saatu Aapinen tai ystäväkirja merkintöineen, kuva ensimmäisestä omasta autosta tai vaikka 70-luvun samettihousut. Tärkeää on, että esineen mukana museo saisi myös kirjoitetussa muodossa esinettä koskevan tarinan, jonka saisi asettaa näyttelyyn esille kertomaan esineen merkityksestä omistajalleen.”
Näyttelyn esinekeräys alkaa maanantaina 26.8. ja päättyy 19.9.2024. Museo on kiinnostunut eri kokoisista esineistä, jotka on mahdollista sijoittaa lukittaviin vitriinipöytiin tai laittaa esille näyttelyyn sellaisenaan ilman vitriiniä. ”Toivon, että museolle tulisi paljon yhteydenottoja matalalla kynnyksellä ja että saisimme mahdollisimman monipuolisesti ihania kotien aarteita sekä niitä koskevia tarinoita esille tulevaan näyttelyyn. Esine ja tarina on mahdollista laittaa esille myös anonyymisti, jos esineen omistaja niin toivoo”, Tenhonen kertoo.
Museo valitsee näyttelyyn tulevan esineistön ja ottaa vastaan ainoastaan maksuttomia esinelainoja. Museo ei vastaanota aseita tai muuta vaaraa aiheuttavaa esineistöä.
Jos haluat tarjota esinettäsi näyttelyyn, toimi näin:
- Ota yhteyttä Emil Cedercreutzin museolle Satu Tenhoseen sähköpostitse satu.tenhonen@harjavalta.fi tai puhelimitse 044 432 5350 (soitto tai viesti) ajalla 26.8.-19.9.2024.
- Kerro, millaisen omistamasi esineen haluaisit tarjota näyttelyyn lainaksi. Voit liittää mukaan myös esineen kuvan ja kertoa sen tarinaa tai sen merkityksestä sinulle.
- Puhelimessa tai sähköpostitse sovitaan esineen mahdollisesta lainaamisesta ja toimituksesta museolle.
Onko sinulla merkityksellinen esine, jonka haluaisit esitellä näyttelyssä muillekin? Haluaisitko kertoa oman aarteesi tarinan? Tänä talvena se on mahdollista Emil Cedercreutzin museossa. Tervetuloa ottamaan yhteyttä 26.8. alkaen ja kertomaan museolle esineestäsi!
Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.