Koronamuistojen keruu

Emil Cedercreutzin museo aloittaa koronamuistojen keruun 25.5.2020

Meneillään oleva koronaviruspandemia koskettaa jokaista maailman ihmistä ja jättää pysyviä jälkiä ihmiskunnan yhteiseen tarinaan. Museoiden tehtävä on huolehtia, että ajan muistijäljet ovat myös tulevien sukupolvien käytettävissä. Tämän päivän tapahtumat ovat huomisen muistoja. Tästä syystä myös satakuntalaiset museot ovat aloittaneet koronaviruspandemiaan liittyvien ilmiöiden tallentamisen. Harjavallan alueella tallennustyöstä vastaa Emil Cedercreutzin museo.

Nyt etsitään tarinoita ja valokuvia sähköisessä muodossa

Emil Cedercreutzin museo aloittaa 25.5.2020 tallentamaan koronaviruksen aiheuttamaan poikkeukselliseen aikaan liittyviä, digitaalisessa muodossa olevia tekstejä ja valokuvia. Aluksi keskitytään ainoastaan aineettoman materiaalin keräämiseen, jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan sähköisesti tallennettuja tekstejä ja valokuvia. Muuta aineistoa ei tällä hetkellä kerätä.

Museojohtaja Henry Flinkman täsmentää keruutyön painopisteitä. ”Nyt etsitään tarinoita ja kuvamateriaalia ihmisten arjesta poikkeuksellisissa olosuhteissa. Pidätkö päiväkirjaa? Otatko valokuvia kulkiessasi kotikulmilla tai luontokohteissa? Kirjoitatko runoja, tarinoita tai lauluja, joissa käsitellään korona-aikaa? Ne kaikki kiinnostavat museota. Oletko maalannut hienon taulun, remontoinut saunan tai kokannut erinomaisen aterian? Ota kuva tekemästäsi ja kerro, mitä se merkitsee sinulle. Tai kerro, kuinka sujuivat syntymäpäivät etäyhteydellä, miltä tuntui tehdä töitä kotoa käsin, tai miltä näytti taivaanranta iltakävelyllä. Kerro tunteistasi, tunnelmistasi ja arjen sujumisesta koronapandemian aikana. Muistiinpanot ja valokuvat täydentävät poikkeuksellisen ajan tarinaa.”

Pandemia vaikuttaa museoiden työskentelytapoihin

Tekstejä ja valokuvia otetaan vastaan 25.5. alkaen ainoastaan sähköisessä muodossa Emil Cedercreutzin museon asiakaspalvelun sähköpostin kautta. Museojohtaja Henry Flinkman muistuttaa koronapandemian asettamista rajoituksista. ”Omankin työmme arkeen kuuluu tällä hetkellä se, että museon työntekijät eivät tartuntavaaran vuoksi pysty fyysisesti kohtaamaan asiakkaita. Tämän vuoksi tallennus tapahtuu ainoastaan sähköisenä. Muilla tavoin kuin sähköisesti tuotettua aineistoa kerätään sitten, kun se on turvallista. Tästä ilmoitetaan, kun tallennus alkaa. Kiirettä ei ole. Aineistoa kerätään koko epidemian ajan ja pitkään sen jälkeen.”

Museo voi hyödyntää kerättyä aineistoa esimerkiksi tutkimuksiin tai näyttelyyn siitä, mitä oli korona-arki Satakunnassa. Aineistoa voidaan käyttää myös tiedotuksessa, julkaisutoiminnassa tai muussa museon määrittelemässä tarkoituksessa. Museo voi liittää sille toimitetun aineiston osaksi kokoelmiaan. Asiakkaan toimittaessa aineistoa tulee hänen samalla täyttää lomake, jossa määritellään tallennukseen liittyvät ehdot. Emil Cedercreutzin museo pidättää itsellään oikeuden hyväksyä tai hylätä sille toimitettu aineisto.

Jos haluat osallistua tekstien tai valokuvien keruuseen, toimi näin:

  1. Toimita sähköisessä muodossa oleva tekstisi tai valokuvasi Emil Cedercreutzin museon asiakaspalvelun sähköpostiosoitteeseen cedercreutzin.museo (at) harjavalta.fi. Aineiston toimittamisen voit tehdä ainoastaan sähköpostitse. Aineistoa ei oteta vastaan museon tiloissa. Liitä sähköpostiin myös yhteystietosi.
  2. Kun Emil Cedercreutzin museo on vastaanottanut viestisi, toimittaa museo sinulle sähköpostin liitteenä olevan tallennuslomakkeen, joka sinua pyydetään täyttämään ja palauttamaan sähköpostin liitteenä museolle. Lomakkeessa määritellään tallennukseen liittyvät ehdot. Museon sähköpostiin toimitettua tekstiä tai digitaalisia valokuvia voidaan tallentaa museon kokoelmiin vain täytetyn tallennuslomakkeen kanssa.
  3. Lisätietoa saat museon asiakaspalvelusta sähköpostitse cedercreutzin.museo (at) harjavalta.fi, puhelimitse museon numerosta 044 432 5345 sekä verkkosivulta www.harjavalta.fi/museo/koronamuistojen-keruu.

Lisätietoja

Museojohtaja Henry Flinkman, Emil Cedercreutzin museo, henry.flinkman (at) harjavalta.fi, puh. 044 432 5344.